Dextros används effektivt till bryggning I hemmet
En betydande ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks pågå en ständig debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker däremot är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt en aning olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.
En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann ej spelar någon roll.
Något man måste minnas är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och substituera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Du bör helst kringgå att blanda på känsla.