Maskeradsmink

Maskerad är en rolig tillställning som många ser fram emot. Stämningen är rolig och flera uppskattar att klä ut sig. Visst finns det de som inte är vana att gå på maskerad, men då blir det extra roligt när väl de även klär ut sig.

Det finns mängder av olika teman för maskerader och det är nog endast fantasin som sätter gränser. En del maskerader tillåter därjämte att man får klä ut sig till vad man vill. Men ett typiskt vanligt tema som har blivit populärt på senare dagar är de olika typer av utklädnader som är aktuella i samband med Halloween.

Maskerad förr i tiden var en högtid som man ägnade sig åt för att skydda sig mot onda andar. Det var ett lite allvarligare syfte än det idag då det egentligen endast är en kul tillställning. Man fokuserade på att utforma så förfärande och otäcka masker som möjligt eftersom det hade bättre verkan att skrämma iväg det onda. Mestadels utförde dansare med masker både rytmiska och rituella rörelser.

maskerade

I Romarriket och i Grekland var det vanligt att folket dekorerade träden med otäcka masker eftersom man trodde att det kunde beskydda från påhälsningar av demoner. Dessutom har man inom flertal kulturer beklätt de döda med masker, vilket man trodde gav den döda ett bättre skydd mot demoner på vägen in mot dödsriket.

Gemensamt för maskerad enligt både det moderna och gamla konceptet är att utklädnad ger personer känslan av att mer eller mindre gå in i en annan identitet. Att spela ut sin karaktär fullt ut kan innebära att både handlingar som i vardagen anses opassande och näst vid tabun kan utföras utan att bäraren av utklädnaden behöver ta sitt ansvar helt ut.

Omkring alla känner till Halloween idag, och det måhända är det vanligaste tillfället för många att bege sig på maskerad. Högtiden firas den 31:a december i ett flertal olika länder. Ursprungligen började man fira Halloween på Irland och Skottland och alltså inte i USA som flera tycks anta. Det blev dock etablerat i USA därför att irländska immigranter anlände dit under 1840-talet då det var hungersnöd.

Det var inte förrän långt därefter högtiden letade sig över Atlanten och hittade till Sverige. Det började bli allt vanligare att Halloween firades här först under 1990-talet. Intresset att fira var dock betydligt svalare då än nu.

Att klä ut sig är något som uppskattas av både barn samt vuxna. Det har nog inte gått någon förbi att barn brukar gå en runda i grannkvarteret när det är Halloween och undra om bus eller godis. mask maskerad

Maskeradsmink har länge ansett vara ett gott komplement till den övriga utstyrseln. Maskeradsmink har effekten att man kan justera sitt yttre på ett extra särskilt sätt. Det förstärker den karaktär man strävar efter att vara. Tack vare inspiration från vad vi ser på TV och film har amatörsminkningar tagits till en helt annan nivå. Nu för tiden brukar flera sminka sig oerhört avancerat och detaljerat inför maskeraderna. Det blir särskilt en extra uppmuntran om det exempelvis står ett pris att vinna för bästa utklädnad.

Ifall man går in för att sminka sig med omsorg så kommer man vara med om en afton som sent kommer glömmas. En bra förutsättning är att använda sig av rätt maskeradsmink. För just Halloween finns exempelvis särskilt maskeradsmink som ger den där extra otäcka känslan och uttryck som man vill åt.

I handeln finns maskeradsmink som passar alla tillfällen. Vill man klä ut sig till clown, zombie eller en rockstjärna så finns alltid maskeradsmink för det. Det finns t.o.m. UV-färger att hitta i sortimentet vilket garanterat får de andra festdeltagarna att ge dig extra observans. Frånsett ansiktsfärger finns även kroppsfärger vilket passar bra ifall man exempelvis vill vara hulken alternativt en blå avatar.